Za področje

    Podiranje nosilne stene v bloku?

    Članek je koristil že 14818+ uporabnikom
    Veliko ljudi želi ob vselitvi v novo kupljeno stanovanje to predelati, spremeniti razporeditev prostorov, spremeniti pozicijo nekaterih sten in splošno prilagoditi stanovanje svoji uporabi. Pogosto stanovalci želijo rušiti stene v večstanovanjski stavbi, kar pa je mnogokrat problematično.
    Strokovni članek 14818
    Stanovanje v bloku ni prilagojeno posamezniku, vir: archnew.com
    Imamo kar 1187 izvajalcev za področje Manjše rušenje:

    1. Nosilna ali nenosilna stena

    Postopek se razlikuje, če želimo rušiti nosilno ali nenosilno steno. Bolj kompleksen je seveda postopek rušitve nosilne stene. Najprej moramo ugotoviti ali gre za nosilno ali nenosilno steno. To je najlažje razvidno iz arhitekturnega načrta, bolj podrobno iz načrta, ki je del PZI-ja (Projekta za izvedbo). Oseba, ki vam bo znala pomagati pri iskanju načrta je upravnik bloka. Nosilnost sten pa lahko brez načrta presodi tudi statik, seveda pa si mora stanovanje ogledati v živo. Nato vam ta poda uradno izjavo, ki velja kot dokument v nadaljnem ukrepanju.

    2. Nosilna stena

    Če gre za nosilno konstrukcijo, ki je v večstanovanjski stavbi ponavadi betonska in debela več kot 15 cm, je za vsak nadaljni poseg potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje. Tako za rušitev stene, kot tudi za njeno luknjanje. Gradbeno dovoljenje lahko pridobite na podlagi PGD (Projekta za gradbeno dovoljenje), v katerem je tudi arhitekturni načrt, ki ga zriše arhitekt. Za pridobitev gradbenega dovoljenja potrebujete tudi soglasje vseh vaših sosedov v bloku, ki se morajo s posegom strinjati. Realno je to skoraj nemogoče.

    Če se poseganja v nosilno konstrukcijo lotite na svojo pest, brez dovoljenja, je to lahko usodno. Stanovalci ponavadi nimajo dovoljnega strokovnega znanja in s takšnim posegom tvegajo, da se zruši del objekta. Poleg tega vas sosedje lahko prijavijo na pristojno gradbeno inšpekcijo, sledi pa visoka kazen.

    3. Nenosilna stena

    Kadar gre za nenosilno konstrukcijo, se pravi predelno steno, ki je ponavadi tanjša in ni betonska, se poseg v steno lažje izvede. V tem primeru je najprej potrebno pridobiti presojo statika, da gre za nenosilno steno, nato pa dela v bloku priglasiti, ponavadi na pristojno upravno enoto. Prav tako je potrebno o delih obvestiti upravnika bloka, najbolje kar na začetku procesa. O delih je potrebno pisno obvestiti tudi vse sosede.

    Med deli poseganja v nenosilno konstrukcijo moramo imeti na gradbišču uradno statično presojo, saj nas lahko med deli obišče pristojni gradbeni inšpektor, še posebaj, če se sosedje z deli ne strinjajo.

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

    Okvirne informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

    Konstrukcija bloka, vir: bwbx.io
    Konstrukcija bloka, vir: bwbx.io


    Strokovni članek 14818
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Manjše rušenje?

    Imamo kar 1187 izvajalcev za področje Manjše rušenje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1187 izvajalcev za področje Manjše rušenje
    9.7
    9

    LUX INVEST, inženiring in gradbeništvo, d.o.o.


    8.9
    0

    GAŠPER PLAN, gradbene storitve d.o.o.


    8.9
    0

    Gregor Vulić s.p.


    8.9
    11

    Hišnik Matjaž vzdrževanje objektov Matjaž Knez s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane