Za področje

    Kaj je samorazlivni estrih, cena estriha

    Članek je koristil že 31543+ uporabnikom
    Samorazlivni estrih ali tlak je posebna oblika tlaka, ki se v tekočem stanju nanese na tla objekta, nato pa se pod lastno težo enakomerno porazdeli po površini. Ne gre ga enačiti z navadnim cementnim estrihom. Razlike in prednosti samorazlivnega estriha navajamo v nadaljevanju.
    Strokovni članek 31543
    samorazlivni estrih
    Imamo kar 128 izvajalcev za področje Samorazlivni estrih:

    1. Samorazlivni estrih: prednosti

    Prednost samorazlivnega tlaka pred navadnim estrihom je, da se hitreje suši in da ima tanjšo debelino. Poleg tega omogoča boljše temperaturne izkoristke, predvsem v kombinaciji z nizkotemperaturnim ogrevanjem. Prav tako se lepše porazdeli po površini tal, saj ima zaradi tovarniškega mešanja možnost samorazlivanja in enakomerno kakovost. Ima pa tudi visoko tlačno in upogibno trdnost.

    1.1 Samorazlivni estrih omogoča hitro izvedbo

    Samorazlivni estrih je kompatibilen z različnimi vrstami podlag in za končnih talnih oblog. Velika prednost samorazlivnega estriha je, da omogoča hitro delo, obenem pa je cenovno ugoden. Hitro delo je mogoče na račun samoizravnalnih lastnosti samorazličnega estriha in tekoče konsistence anhidritov. To nam omogoča, da dosežemo ravnost tal brez predhodne uporabe drugih samorazlivnih mas. Samorazlivni estrih je načeloma zelo stabilen in brez neželenih napetosti zaradi krčenja. Prednost tega je, da načeloma ne potrebuje dodatnih ojačitev. 

    1.2 Manj hrupa

    Prednost samorazlivnih estrihov pred cementnimi je tudi manjša debelina tal. Prihranjeno debelino tal lahko uporabimo za inštalacijo zvočne izolacije, s čimer dodatno izoliramo medetažne plošče, ne da bi zato pretirano dvignili nivo tlaka in zmanjšali višino stropa v prostoru.

    Samorazlivni estrih zavzame približno 25 % manj debeline od cementnega estriha.

    2. Kdaj se uporablja samorazlivni estrih?

    Samorazlivni estrih je kot podlaga primeren tako pod keramičnimi ploščicami, parketom, laminatom in drugimi materiali. Posebej pa je ta vrsta estriha primerna v kombinaciji s talnim gretjem. Estrih v tekočem stanju se razlije med cevi talnega gretja in jih lepše objame. Poleg tega se v plasti estriha pojavijo manjši zračni mehurčki. Mehurčki zraka prispevajo k lažjemu prenosu toplote iz cevi talnega gretja v prostor.

    Samorazlivni estrih
    Samorazlivni estrih je odlična kombinacija s talnim gretjem.

    3. Priprava tal za samorazlivni estrih

    3.1 Predpriprava za samorazlivni estrih

    Najprej moramo počakati, da je površina tal suha in trda. Nato je treba pripraviti trak iz stisljivega materiala, ki ga položimo vzdolž obodnih sten. Naprej po celotni površini tal razpostavimo želeno folijo (npr. polietilensko) ali premaz. Stiki folije se morajo prekrivati. Na folijo postavimo izbrano toplotno izolacijo (npr. EPS), nanjo pa po potrebi še dodatno folijo (npr. PE).

    V primeru talnega ogrevanja moramo na izolirne plošče pričvrstiti še železno mrežico ali pa uporabiti poseben sistem za talno ogrevanje s čepi. Na koncu nalijemo samorazlivni estrih.

    3.2 Masa za samorazlivni estrih

    Masa za samorazlivni estrih je po navadi že pripravljena in pakirana v vrečah, nato pa jo s pomočjo vodoravnega mešalca zmešamo. Tekoč estrih se s pomočjo črpalke preko gibljive cevi prečrpa na mesto polaganja. S porazdeljevanjem mase začnemo vedno na točkah večje debeline, razporedimo pa jo z nivelirno letvijo.

    4. Samorazlivni estrih in talno gretje

    Samorazlivni estrihi imajo odlično toplotno prevodnost, zato so idealni za inštalacijo talnega gretja. Vgradnja talnega gretja v samorazlivni estrih je enostavna, saj cevi enostavno zalijemo z estrihom. Površina nad talnim gretjem je zato ravna in enakomerna in omogoča enakomerno prehajanje toplote iz cevi talnega gretja v prostor. 

    5. Samorazlivni estrih - cena

    Samorazlivni estrihi se cenovno gibljejo nekje med 14 in 16 EUR/m2.

     

    Strokovni članek 31543
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Samorazlivni estrih?

    Imamo kar 128 izvajalcev za področje Samorazlivni estrih:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 128 izvajalcev za področje Samorazlivni estrih
    8.9
    8

    KOFI, ANŽE ŠTIRN S.P.


    9.6
    12

    Božidar Borić s.p.


    8.7
    0

    RADIĆ G d.o.o.


    8.9
    2

    Domet strojni ometi, družba za gradbeništvo, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane