Za področje

    Plošče in cevi za talno gretje, vodno talno gretje, električno talno gretje

    Članek je koristil že 36321+ uporabnikom
    Talno gretje je sistem ogrevanja, kjer voda kroži po ceveh, ki so vgrajene v tla. Toplota talnega sistema se prenese na talno konstrukcijo, tako celotna tla delujejo kot grelno telo. Z radiacijo tla oddajajo toplo v prostor in ogrevajo zrak. Talno gretje postaja vedno bolj pogost sistem ogrevanja. Uporablja se za samostojno ogrevanje, tako stanovanjskih hiš, kot tudi javnih objektov.Najpogosteje se odločamo za vodno talno gretje, v določenih primerih pša tudi za električno talno gretje.
    Strokovni članek 36321
    talno gretje
    Imamo kar 1235 izvajalcev za področje Talno gretje:

    1. Talno ogrevanje - prednosti

    1.1 Talno gretje enakomerno segreje zrak v prostoru

    Pozitivna lastnost sistema je, da se segret zrak enakomerno razporedi po prostoru, zaradi velike ogrevalne površine. Tla oddajajo toploto zraku s sevanjem, zrak se segreje in dviga ter razporedi po vsem prostoru. Izkoristek talnega gretja je od 50 do 80 %, v primerjavi z radiatorskim sistemom, ki je 30%. Stroški ogrevanja zaradi učinkovitosti sistema so nižji za 6 do 12 %. Poleg tega se pri uporabi talnega gretja znižajo izgube energije med zračenjem, v primerjavi z uporabo klasičnih sistemov.

    1.2 Talno gretje zviša bivalno kvaliteto

    Poleg boljših energijskih učinkov, se v prostoru zviša tudi bivalna kvaliteta. Prah se, kjer je nameščeno talno gretje manj dviga in kroži. Zrak v prostoru se zaradi nižje temperature vode v talnem sistemu tudi manj izsušuje, zato je relativna vlaga višja. 

    1.3 Talno gretje omogoča ugodno temperaturo tal

    Temperatura tal se zaradi talnega gretja giblje med 20°C in 29°C, kar je ugodno saj je najvišja priporočena temperatura bivalnega okolja 25°C in najnižja nekje 21°C.

    1.4 Talno gretje omogoča prostor brez vidnih grelnih naprav

    Talno gretje pa je učinkovito tudi iz estetskega vidika, saj v prostoru ni vidnih neokusnih grelnih naprav.

    talno-ogrevanje.jpg
    Stroški ogrevanja s talnim gretjem so zaradi učinkovitosti sistema nižji za 6 do 12 %. 

    2. Slabosti talnega ogrevanja

    Poleg tega, da je talno gretje zelo učinkovit sistem ogrevanja, ima tudi nekatere negativne lastnosti.

    2.1 Počasno segrevanje prostora

    Talno gretje deluje tako, da z oddano toploto najprej segreje tla, tla pa nato seva toploto v prostor. Problem tega je, da je sistem slabo odziven na hitre spremembe temperature v prostoru, saj mora sistem najprej segreti tla, kar pa traja nekaj časa. Poleg tega proces še upočasnjujejo neugodne talne obloge.

    2.2 Težko je najti okvare in jih popraviti

    Problem talnega gretja je tudi v tem, da je sistem fiksiran v konstrukciji, zato je problematično najti morebitne okvare. Poleg tega so popravila sistema draga.

    3. Katere talne obloge so primerne za talno gretje?

    Kot že omenjeno, se lahko učinkovitost talnega gretja zniža, če v prostor vgradimo neprimerno talno oblogo. Talno oblogo moramo določiti že pred montažo, saj je od tega odvisno tudi, katero vrsto sistema bomo vgradili, katero vrsto cevi bomo uporabili, kakšna bo temperatura vode v ceveh in kako bomo cevi položili. Nekatere talne obloge pa za talno ogrevanje sploh niso primerne, zato se moramo predhodno pozanimati, kakšna je toplotna prevodnost materiala.

    Za talno ogrevanje so najbolj primerne obloge z dobro prevodnostjo toplote, npr. kamen in keramika, uporabimo pa lahko tudi laminat, parket, linolej ali nekatere tekstilne talne obloge. Zaradi vgradnje talnega gretja, se pri polaganju talnih oblog sestava tal mnogokrat spremeni.

    Povsem neprimerna talna obloga za talno gretje je pluta, problematične pa so tudi tekstilne talne obloge.

    4. Vodno talno gretje ali električno talno gretje?

    Večini je poznano talno ogrevanje, kjer je medij prenosa toplote voda. Poznamo pa tudi električno talno ogrevanje. Tudi električno talno ogrevanje lahko uporabimo kot glavni ogrevalni sistem objekta.

    elektricno-talno-gretje.jpg
    Električno talno ogrevanje lahko vgradimo pod vse talne obloge.

    Poznamo več vrst električnega talnega gretja. Eden od sistemov je sistem z bakrenimi žičkami, nato poznamo tudi sistem grelne kovinske folije. Uporabniki uporabljajo tudi sistem z aluminijastim grelnim trakom. Ne nazadnje pa poznamo tudi sistem, kjer je grelni kabel pritrjen na mrežo iz steklenih vlaken.

    Pri električnem sistemu talnega ogrevanja so investicijski stroški nižji, kot pri klasičnem talnem ogrevanju. Tudi montaža sistema je lažja. Električno talno ogrevanje lahko vgradimo pod vse talne obloge.

    5. Koliko stane talno gretje?

    Cena montaže klasičnega vodnega talnega gretja se giblje med 30 in 40 EUR/m2, če cena montaže vključuje tudi vgradnjo vseh plasti talne konstrukcije. Strošek pa se lahko seveda tudi drastično zviša, odvisno od sistema vgradnje.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Dober mojster d.o.o.

    Kam se polaga talno gretje ter kakšen je priporočen razmak med cevmi talnega gretja?

    Cevi talnega gretja se polagajo na sistemsko ploščo, ki vsebuje posebej pripravljene čepe na določeni razdalji. Obstajajo seveda določene zahteve oz. priporočila pri razmaku med cevmi talnega gretja. Običajni razmak med cevmi je 10 cm, v kopalnicah in ob steklenih površinah (recimo balkonska vrata) pa je priporočen razmak 5 cm zaradi nekoliko
    večje izpostavljenosti zunanjemu zraku. Večja gostota cevi pri montaži talnega ogravnja nam omogoča delovanje toplotne črpalke oz. drugega grelnega telesa z nižjo temperature, kar posledično zmanjša stroške ogrevanja.

    Katere so razlike med talnim gretjem in radiatorskim ogrevanjem?

    Poglavitna razlika je v tem, da je talno gretje nizkotemperaturno cevalno ogrevanje, tla pri talnem gretju sevajo, pri čemer se največja temperatura pojavi pri tleh, na višini cca. 1,7 m je temperatura zraka že nižja, okrog 22 stopinj Celzija. Pri talne ogrevanju dosežemo pri
    nižji temperaturi večji izkoristek, kot pri radiatorskem ogrevanju, kjer prostore ogrevamo s pomočjo ogreval – radiatorjev, pri katerih se pojavlja obratna cirkulacija. Prednosti talnega ogrevanja, ki bi jih v primerjavi z radiatorskim izpostavil so še, da talno ogrevanje prihrani prostor pod okni, ni težav z ventili, ima daljšo življenjsko dobo, tudi investicija je nižja itd.

    g.Rok, Dober mojster d.o.o.



    Strokovni članek 36321
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Talno gretje?

    Imamo kar 1235 izvajalcev za področje Talno gretje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1235 izvajalcev za področje Talno gretje
    9.2
    1

    COOL-LINE BORIS ŽUPANEC S.P.


    8.9
    1

    SB strojne inštalacije Slaviša Bjeličić s.p.


    8.9
    2

    Nautitek d.o.o.


    9.3
    0

    Inštalacije Gregor Golob s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane