Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Toplotni most - napačna izolacija fasade

    Članek je koristil že 17029+ uporabnikom
    Stavba lahko skozi neustrezno zaščitene dele ovoja zgublja velike količine toplote. Tako izgubljamo na energiji, zato pa se poveča strošek ogrevanja. Strokovno je toplotni most lokalno območje na konstrukciji, kjer je povečan prehod toplote. Pojavi se na zunanjem ovoju stavbe. Toplotni mostovi so posebaj problematični pri zgradbah, ki so dodatno izolirane.
    Strokovni članek 17029
    Primer toplotnega mosta, www.schoeck.si
    Imamo kar 2015 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    1. Kaj je toplotni most?

    1.1 Toplotni most povzroča uhajanje toplote

    Toplotni most je tisti del konstrukcije oziroma ovoja stavbe, kjer je prehajanje toplote iz stavbe v okolico zaradi razlogov, ki si jih bomo podrobneje ogledali v nadaljevanju, povečana. Toplotni mostovi lahko povzročajo številne preglavice, saj so stroški ogrevanja višji, prav tako hiša zaradi večje porabe energije bolj prispeva k onesnaževanju okolja.

    2. Zakaj nastanejo toplotni mostovi?

    Razlogi za nastanek toplotnih mostov so različni in številni. Najpogosteje gre za nepravilno izvedeno mesto stika dveh različnih materialov, pojavijo pa se lahko tudi zaradi posebne geometrije konstrukcije, ker prihaja do večjih razlik v debelini materialov oziroma v njihovi toplotni prevodnosti (npr. les-beton imata drugačno toplotno prevodnost). Toplotni mostovi pa lahko nastanejo tudi zaradi človeške napake, torej zaradi slabe ali nepravilne izvedbe ali zaradi nepravilne priprave načrta za izvedbo.

    Toplotni most se lahko pojavi tudi zaradi slabo nameščene ali celo nekončane toplotne izolacije ali preboja toplotne izolacije zaradi napeljave inštalacij.
    Toplotni most
    Toplotni most skozi termično kamero. Povečano prehajanje toplote je mogoče zaznati pri vseh oknih in prekladah nad njimi. (vir: gradimzeleno.si)

    3. Toplotni mostovi - vrste

    3.1 Konvekcijski toplotni most

    Ena od vrst toplotnih mostov so konvekcijski toplotni mostovi. Te lahko odpravimo, če zagotovimo zrakotesen ovoj stavbe. Tako se konvekcijska mesta zreducirajo na odpiranje oken in vrat. Kadar ovoj ni zrakotesen in na ovoju nastanejo lokalne odprtine in špranje, skoznje nekontrolirano odteka topli zrak, ta pojav imenujemo konvekcijski toplotni most.

    3.2 Geometrijski toplotni most

    Prav tako pa poznamo geometrijske toplotne mostove. Ta pojav nastane, kadar je zunanja površina npr. stene, skozi katero uhaja toploto, večja od notranje, takšen primer je vogal stavbe. Nastanejo vedno, ko se dva konstrukcijska elementa stakneta pod določenim kotom. Ta vrsta toplotnega mosta je pogosta in se ji je težko izogniti. Proces deluje tako, da toplota od manjše, toplejše, notranje površine, odteka proti večji, hladnejši, zunanji površini.  

    3.3 Konstrukcijski toplotni mostovi

    Nenazadnje pa lahko pri stavbnem ovoju nastanejo tudi konstrukcijski toplotni mostovi. Pojavijo se na mestih, kjer je toploten ovoj zgradbe moten, na npr. prebojih, previsih, priključkih, prekinitvah toplotne izolacije, pogosto tudi na stiku dveh različnih materialov z različno toplotno prevodnostjo itd.

    Konstrukcijski toplotni mostovi so na mestih slabo načrtovanih detajlov. Skozi ta mesta toplota uhaja v zunanjost.
    Toplotni mostovi
    Toplotni mostovi večkrat nastanejo zaradi neizolirane terase ali balkona. Preprečimo jih lahko s Shock elementom. (vir: ekonaimar.com)

    4. Toplotni most - posledice

    Toplotni mostovi povzročajo izgube toplote, v zgradbi pa povzročajo še druge težave. Izdatne toplotne mostove moramo preventivno preprečiti, oziroma omiliti njihovo delovanje, saj ti lahko poškodujejo gradbene elemente. Pojavijo se lahko različni negativni pojavi, kot npr. korozija, odpadanje ometa, nastanek plesni, rast gob in celo izguba nosilnosti. 

    4.1 Povečana poraba energije

    Kot že omenjeno povzročajo povečano porabo energije za ogrevanje. Hladne površine gradbenih elementov, nastale zaradi toplotnih mostov, zahtevajo višje temperature zraka v notranjem prostoru. Tako moramo, če želimo doseči standardno toplotno ugodje, stavbo bolj ogrevati. Zato narastejo tudi stroški ogrevanja, poveča pa se tudi obremenitev okolja.

    4.2 Toplotni most zmanjšana toplotno ugodje

    Toplotni mostovi ovirajo tudi toplotno ugodje stavbe. Problem nastane še posebej pozimi, ko so mesta toplotnih mostov na notranji strani stene hladnejša kot mesta brez toplotnega mosta. Zaradi tega nastane premik zraka v prostoru, vlek, oziroma prepih, ki ga stanovalci občutijo. Ta pojav stanovalci po navadi odpravijo tako, da povečajo ogrevanje, s tem pa nastanejo tudi višji stroški.

    4.3 Nabiranje vlage in plesni

    Zaradi toplotnih mostov lahko na notranjih površinah stene nastane tudi rosa. Nižje temperature na notranjih delih stene, na mestih pojava toplotnega mosta, povzročajo rosenje. Topel notranji zrak se na hladni površini stene ohladi in nastane rosa. Na mestih, kjer nastane rosa, pa se nabira in useda prah. Posledično se na teh mestih pogosto razvijejo spore ali plesni. Ta pojav lahko omilimo, če zagotovimo vlago notranjih prostorov med 35 in 65 %.

    4.4 Toplotni mostovi povzročajo propadanje konstrukcije

    Kot že opisano pa lahko toplotni most povzroči tudi nabiranje vlage. Na dolgi rok pa vlaga, ki se zadržuje v gradbenem elementu, povzroči njegove poškodbe ali celo uničenje. Večji kot je učinek delovanja toplotnega mosta, bolj se gradbeni element ohlaja, bolj se vlaži, delovanje toplotnega mostu pa se posledično še poveča.


    Zbašnik Senegačnik, Martina (2007) Pasivna hiša. Ljubljana: Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Ljubljani.

    Strokovni članek 17029
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasade, Fasaderstvo?

    Imamo kar 2015 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2015 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo
    10
    6

    GPS INŽENIRING gradbeništvo d.o.o.


    8.9
    0

    SLIKOPLESKARSTVO UCO&BEN, BENO REPINC S.P.


    9.1
    0

    ZIDARSTVO IN FASADERSTVO ANTON ŠINKOVEC S.P.


    9.9
    2

    PIKI PLESK, zaključna gradbena dela, Jožica Šinkovec s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane