Za področje

    Geodetske storitve, cena geodetske meritve

    Članek je koristil že 33083+ uporabnikom
    Geodet je ponavadi prvi, s katerim se srečate, ko začnete z gradnjo hiše. Preden lahko arhitekt začne z risanjem načrtov in s pripravo dokumentacije, potrebujete geodetski posnetek. Iz geodetskega posnetka so razvidne vse naravne, kot tudi zgrajene že obstoječe strukture na vašem zemljišču. Poleg tega pa geodet opravlja še vrsto drugih storitev, kot npr. zakoličbe objekta, ureditve meja, parcelacije in še mnogo več. Nekateri najbolj pogosti postopki so opisani v spodnjih odstavkih.
    Strokovni članek 33083
    Geodetska naprava
    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    1. Geodetski posnetek

    Geodetski načrt, oziroma posnetek zajema vse že obstoječe fizične strukture na določenem delu zemeljskega površja. Narisan je seveda v pomanjšanem merilu. Iz posnetka so razvidni podatki o reliefu, vodah, rastlinstvu, obstoječih objektih, parcelah, geodetskih točkah, infrastrukturi in drugih fizičnih strukturah. Geodetski načrt se izdela večinoma na podlagi podatkov iz uradnih evidenc in podakov pridobljenih na terenu z geodetsko izmero. Načrt se ponavadi izda v merilu 1:1000 za stavbe in v merilu 1:5000 za gradbene inženirske objekte.

    Cena za geodetski posnetek se giblje nekje med 300 in 500 EUR.

    2. Ureditev meje

    Med drugim geodeti opravljajo tudi postopke urejanja mej. Najprej pridobijo vse že obstoječe podatke, nato naredijo izmere na terenu brez prisotnosti lastnikov. Po pridobljenih začetnih podatkih, pa sledi mejna obravnava. Na obravnavo so povabljeni lastniki parcele in bližnji sosedje. Lastnik na obravnavi načeloma pokaže potek, geodet pa primerja to mejo z mejo označeno v katastru. Če lastniki soglašajo s potekom meje, ki jo predvidi geodet, se ta nariše v elaboratu ureditve meje. Če se lastniki in sosedje ne strinjajo ter geodet ne more doseči sporazuma, mora ta v elaborat vriše vse predlagane meje. Če o meji ne more razsoditi niti Geodetska uprava RS z ustno obravnavo, se sproži sodni spor za sodno ureditev meje.

    Cena ureditve meje je odvisna od števila mejnikov, ponavadi so začetni stroški od 150 do 300 EUR, dodatno pa lahko prištejemo 50 EUR na mejnik.

    3. Označitev meje

    Označitev meje ponavadi poteka v naravi s postavitvijo mejnikov, tudi to uredi geodet. Podatke za ureditev meje črpa iz zemljiškega katastra. S postavitvijo mejnikov se morajo seveda strinjati vsi lastniki mejnih parcel. Po končanem postopku, mora geodet poslati označitev v obliki tehničnega poročila tako vsem lastnikom, kot tudi Geodetski upravi RS.

    Cena za označitev meje je malo pod 100 EUR + 50 EUR za vsak vključen mejnik. 

    4. Komasacija

    Tudi komasacija je geodetska storitev.  Geodeti zemljišča določenega območja, ponavadi različnih lastnikov, zložijo in ponovno razdelijo med že obstoječe lastnike tako, da dobi vsak čimbolj optimalno zemljišče. S komasacijo se oblikuje bolj enakovredne parcele, ki omogočajo lažjo uporabo, pri čemer se velikost in vrednost ohrani. Geodet mora izvesti elaborat komasacije, pogodbo o komasaciji in priložiti izjave vseh lastnikov. Pri komasaciji nastanejo nove samostojne parcele, zato se tudi meje parcel spremenijo. Nove meje je potrebno ponovno označiti v zemljiškem katastru.

    Cena komasacije je težje določljiva, saj je odvisno kako velika so obravnavana zemljišča, koliko mejnikov vsebujejo in koliko je samih zemljišč.

    5. Parcelacija

    Parcelacija je postopek, s katerim geodet združi posamezne sosednje manjše parcele ali razdeli večjo parcelo na več manjših. Preden se sproži sam postopek, morajo biti urejene vse meje obstoječih parcel. Po končanem postopku, pa se nove meje parcel vpiše v zemljiški kataster.

    Podobno kot komasacijo, je tudi ceno za parcelacijo težko cenovno ovrednotiti, ponavadi pa so cene višje ali enake 400 EUR.

    6. Zakoličba objekta

    Geodet mora ta dokument izvesti, ko stranka želi evidentirati stavbo. Ponavadi ta postopek sproži lastnik zemljišča ali investitor gradnje, v kolikor to ni ista oseba.

    Cena zakoličbe objekta se giblje med 200 in 300 EUR za enodružinski objekt.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja GEO SISTEMI, geodezija, informatika, Samo Lenarčič s.p.

    Kaj omogoča vpis stavbe v kataster stavb?

    Z vpisom stavbe v kataster stavb je omogočena
    - pridobitev uporabnega dovoljenja
    - pridobitev hišne številke,
    - vpis nepremičnine v zemljiško knjigo in s tem pridobljena možnost sklepanja pravnih poslov kot je prodaja, nakup itd.,
    - ureditev etažne lastnine v večstanovanjskih stavbah,
    - povečanje tržne vrednosti,
    - je pogoj za legalizacijo stavbe,
    - izračun vrednosti nepremičnine v postopku vrednotenja.

    Kaj je boniteta zemljišča in kdaj je potrebna sprememba?

    Boniteta zemljišča je podatek o proizvodni sposobnosti zemljišča (kmetijskega ali gozdnega), ki je izražen v obliki bonitetnih točk. Sprememba bonitete je potrebna v primerih, ko se proizvodnja sposobnost zemljišča spremeni ali se ugotovitvi napačno vodenje vrednosti bonitete parcele v zemljiškem katastru. S spremembo bonitetnih točk v fazi pridobitve gradbenega dovoljenja (če je boniteta višja kot 50 točk in lahko agronom oz. pooblaščeni strokovnjak za bonitiranje zniža stopnjo bonitete), se lahko izognemo plačilu odškodnine zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča (če je dejanska raba kmetijsko zemljišče), oziroma znižamo vrednost odškodnine.

    Kaj je komasacija?

    Komasacija je geodetska storitev, pri kateri gre za zlaganje zemljišč na določenem območju in njihovo ponovno razdeljevanje med nekdanje lastnike na način, kjer vsak lastnik dobi čim bolj zaokrožena zemljišča. Komasacija je lahko pogodbena na podlagi pogodbe med lastniki ali upravna po zakonu. Pri postopku komasacije pridobijo lastniki zemljišč bolj enoten kompleks parcel. Velikost in vrednost parcele se lahko spremeni zaradi dodatnih površin namenjenih komunikaciji, vendar je tako urejene in zaokrožene parcele potem lažje prodati in pridobijo višjo tržno vrednost.

    Pogoji za izvedbo komasacije so naslednji:

    - Obodne meje komasacijskega območja morajo biti urejene.
    - Pri komasaciji kmetijskih zemljišč je potrebno soglasje lastnikov zemljišč, ki imajo v lasti več kot 67 % zemljišč komasacijskega območja.
    - Pri komasaciji stavbnih zemljišč je potrebno soglasje lastnikov zemljišč, ki imajo v lasti več kot 67 % zemljišč komasacijskega območja.
    - Pri pogodbeni komasaciji stavbnih in/ali kmetijskih zemljišč je potrebno 100 % soglasje lastnikov zemljišč komasacijskega območja.
    g.Samo, GEO SISTEMI, geodezija, informatika, Samo Lenarčič s.p.

    Geodetske meritve
    Geodetske meritve


    Strokovni članek 33083
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Geodetske storitve?

    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve
    10
    36

    GAMA geodetske storitve, Jože Trunk s.p.


    10
    4

    TRIBI d.o.o.


    10
    16

    GE8 - GEODETSKE STORITVE, Mateja Simčič s.p.


    10
    2

    Geoprojekt d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane