Za področje

    Tlakovanje in tlakovci, cena

    Članek je koristil že 26027+ uporabnikom
    Polaganje tlakovcev je dostopna rešitev za ureditev okolice. Danes imamo na trgu veliko možnosti, ki nam omogočajo, da zunanjo ureditev tlakujemo skladno s prostorom in tradicijo. Pri izbiri tlakovcev za vašo hišo moramo biti pozorni na določene dejavnike, o katerih bomo spregovorili v tem članku.
    Strokovni članek 26027
    Tlakovanje s prodniki, inovativen način za odporno podlago, Inhis.
    Imamo kar 1120 izvajalcev za področje Tlakovanje:

    S tlakovanjem dvorišča, dovozne poti, pa tudi hojnic ali zaščite zasajenih dreves, lahko bistveno prispevamo k izgledu in boljši funkcionalnosti naše zunanje ureditve. Polaganje tlakovcev je cenovno ugodna rešitev in omogoča hitro izvedbo. Brez večjih posegov lahko zamenjamo inštalacije pod tlakovci ali odstranimo dotrajane segmente. Tlakovana površina je okolju bolj prijazna kot asfalt ali beton.

    Cena tlakovanja se giblje med 10 in 17 EUR/m2

    1. Kako poteka polaganje tlakovcev?

    Najpomembnejši korak za kakovostno tlakovanje dvorišča je priprava podlage za tlakovanje. Način obdelave terena za polaganje tlakovcev je odvisen od tega, za kaj se bo uporabljala površina in kakšne tlakovce bomo položili. Da lahko zagotovimo ustrezno nosilnost tal, je najprej potrebno odstraniti ves humus, saj bi se sicer neenakomerno posedala. Za natančno določitev nosilnosti tal dobri izvajalci za tlakovanje naredijo meritve posedanja tal. Sledi izkop do globine 20 – 30 cm. Prvi korak je navadno polaganje vodoprepustne tkanine. Za trajnost položenih tlakovcev je zelo pomemben ustrezni drenažni sloj. Ta se izvede z dvojnim posipanjem gramoza. Strokovno se sloju za odvodnjavanje reče tamponska podlaga. Za podlago tlakovcev se navadno uporablja dravski pesek. Sledi polaganje robnih kamnov in robnikov. Končni sloj, ki služi kot podlaga, je posip iz sekancev, kamor se neposredno položijo tlakovci. Za poravnavo segmentov tlakovanja je zmeraj potrebno tlačenje z vibracijsko ploščo. Za zapolnitev fug se tlakovci se posujejo s kremenovim peskom ali drugim peskom, ki ne vsebuje apnenca.

    2. Materiali za tlakovce

    Poudariti je potrebno, da vsak material ni primeren za tlakovanje. Pomembno je, da je vaša izbira v skladu z okolico in arhitekturo hiše. Nesmotrno je polagati kitajski kamen, če živite pod Pohorjem ali prani beton, če imate opečno fasado. Svetujemo vam, da se o tem posvetujete z vašim arhitektom.

    2.1 Granitne kocke

    Granitne kocke so eden izmed najstarejših lokalnih material za tlakovanje površin kot so trgi, ceste in druge javne površine. Tlakovanje z granitnimi kockami je zelo primerno tudi za ukrivljene terene, vendar so manj uporabni za mokro vreme ali terene z večjim nagibom. Dimenzije granitnih kock so med 5 x 5 x 5 cm, 8 x 8 x 8 cm ali 10 x 10 x 10 cm, največja dimenzija pa je 20 x 20 x 20 cm. V en kvadratni meter zložimo okrog 180 pet centimetrskih granitnih kock, 100 osem centimetrskih kock in 80 deset centimetrskih kock.
     
    Cene granitnih kock se gibljejo od 32 EUR/m2 ali okrog 0,2 EUR/kos.
     
    Granitne kocke so preprost in lep način tlakovanja, MojMojster
    Granitne kocke so preprost in lep način tlakovanja, MojMojster

    2.2 Betonske prane plošče

    Betonske prane plošče so narejene iz posebnega betona, kjer so s posebnim postopkom iz napol suhega agregata izprali vezivo. Primerne so za tlakovanje poti, pločnikov in sprehajalnih stez ter urejanje vrtov. Groba podlaga varuje proti zdrsu. Dimenzije pranih betonskih plošč se gibljejo med 40 x 40 cm in 60 x 60 cm.

    Tlakovanje z njimi je cenovno dostopno, saj se cena pranih plošč giblje okrog 1,5 EUR/kos, torej okoli 6 EUR/m2.
     
    Betonske tlakovce najdemo v rustikalnih in modernih izvedbah, Panija.
    Betonske tlakovce najdemo v rustikalnih in modernih izvedbah, Panija.

    2.3 Betonski tlakovci

     
    Neomejene možnosti oblike tlakovcev in široka izbira agregatov ter barvnih pigmentov na trgu ponuja veliko izbiro izvedbe betonskih tlakovcev. Veliko jih je v imitaciji kamna ali drugih naravnih materialov. Vrste betonskih tlakovcev dobimo z reliefnimi robovi, ostrimi robovi in tudi izvedbe s posebnimi učinki staranja. Če želimo razbiti monotonijo neprekinjene tlakovane površine s travo, je mogoče tlakovati z travno ploščo oz. betonsko rešetko, ki omogoča rast trave.
     
    Cena betonskih tlakovcev se giblje med 10 in 30 EUR/m2.
     
    Betonska rešetka dovoi travi, da razbije monotonost tlaka, iStack.
    Betonska rešetka dovoi travi, da razbije monotonost tlaka, iStack.

    2.4 Leseni tlakovci

    Les je odličen dodatek za nadgradnjo vašega vrta. Naravna tekstura lesa je v skladu z vrtnimi rastlinami in drugimi naravnimi materiali. Pri polaganju lesenih tlakovcev moramo biti pozorni, kakšen les izbiramo. Primerni so kostanjevi drogovi ali drug trd les, kot na primer deblo hrasta. Tlakovanje z lesom se izvaja podobno kot polaganje betonskih tlakovcev. Pozorni moramo biti na dobro izvedbo drenaže, saj lahko v nasprotnem primeru leseni tlak začne gniti.
     
    Z lesenimi tlakovci popestrimo zunanjo ureditev, Malgrove.
    Z lesenimi tlakovci popestrimo zunanjo ureditev, Malgrove.
    V primeru, da potrebujete nasvet ali ponudbo za tlakovanje, se obrnite na nas. V sistemu MojMojster imamo več podjetij za tlakovanje in polaganje tlakovcev.
     
    Za tlakovanje vašega dvorišča, urejanje okolice ali drugo nam lahko pošljite povpraševanje in prejeli boste več ponudb naših preverjenih izvajalcev.
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja PLAN 2 storitve d.o.o.

    Kaj je poglavitna razlika med tlakovcem in porfidom?

    Tlakovec je umetni material (recimo beton), porfido pa je naravni material, ki izvira iz iz Italije (recimo lomljeni porfido). Porfido se obvezno polaga na betonsko podlago, vse fuge oz. stike pa je potrebno fugirat s cementno malto! Gre za bolj zahtevno izvedbo kot recimo pri betonskih tlakovcih, drugačen je tudi sam izgled. Tlakovec je po drugi strani bolj dostopen, na voljo je večja izbira samih modelov, lahko rečemo, da je s tlakovcem lažje doseči ujemanje z izgledom hiše, fugiramo pa ga s kremenčevo mivko.
    g. Bogdan, PLAN 2 storitve d.o.o.

    Strokovni članek 26027
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Tlakovanje?

    Imamo kar 1120 izvajalcev za področje Tlakovanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1120 izvajalcev za področje Tlakovanje
    10
    2

    GP DOLACOM, Podjetje za izvajanje gradbenih del in izvedbeni inženiring, d.o.o.


    9.9
    8

    ER gradnja, Ermin Rekić s.p.


    10
    17

    GRADVIN, d.o.o.


    9.3
    2

    ILGRAD podjetje za gradbene investicije in trgovino, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane