Za področje
    https://www.se.com/si/sl/work/products/solar/?utm_source=mojmojster&utm_medium=banner&utm_campaign=si_mojmojster_solari_b2c_&utm_purpose=marketo

    Električne inštalacije, cena in izvedba

    Članek je koristil že 43602+ uporabnikom
    Obseg in cena električnih inštalacij je nekaj, kar je izven znanja povprečnega posameznika. Seveda bosta za vse poskrbela kakovosten projektant električnih inštalacij ter zaupanja vreden električar. Kljub vsemu smo temi namenili nekaj besed. Kot vedno, smo spregovorili tudi o ceni.
    Strokovni članek 43602
    priljubljen
    elektricne instalacije
    Imamo kar 2004 izvajalcev za področje Elektroinštalacije, Električar:

    1. Električne inštalacije nizke napetosti

    V stanovanjskih stavbah gre večinoma za električne inštalacije nizke napetosti, torej do 250 V. Močnejše elektroinštalacije do 600 V se uporabljajo le v industriji. Za hišo pridejo v poštev tudi inštalacije telekomunikacijskih naprav, ki ne presegajo 50 V izmenične napetosti in 120 V enosmerne napetosti, kamor spadajo telefon, domofon, antene, varnostne naprave, internet, in podobno.

    2. Električne inštalacije - svetujemo projekt električnih inštalacij!

    Ločevati moramo med inštalacijami in omrežjem. Električno omrežje je zunaj hiše, nanj se priključite s posebnim priključkom  na električno omrežje, ki ga definira projektant električnih inštalacij v projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja -PGD.

    Pred začetkom izvedbe električnih inštalacij je nujno treba imeti izveden projekt električnih inštalacij, ki vam ga izdela projektant. S tem se izognete dodatnim stroškom, izvajalci elektroinštalacij daste možnost, da pripravi natančno ponudbo. Načrt pa je nujen predvsem za to, da boste lahko kasneje nadgrajevali ali prenavljali svoje elektroinštalacije.

    Cena projektne dokumentacije elektroinštalacij je med 400 in 600 EUR, kar je glede na celotno ceno izvedbe še vedno majhen znesek. 

    3. Električne inštalacije - izvedba

    Pri izvedbi elektroinštalacij dela ločimo na grobe inštalacije in fino montažo.  V groba dela električnih inštalacij spadajo preboji in »štemanje«, torej rezkanje in poglabljanje za kable in cevi. Fina montaža pa zajema vgrajevanje stikal, vtičnic, svetil itd.

    fino-montaza.jpg
    Fina montaža električnih inštalacij zajema vgrajevanje stikal, vtičnic, svetil itd.

    4. Električne inštalacije - vrste in sestavni deli

    Izbirate lahko med klasičnimi in nadomestnimi inštalacijami. Klasične elektroinštalacije so lahko s poglobljenimi razvodnicami, s stropno razvodnico ali z razdelilno omarico. Obstajajo tudi talne elektroinštalacije. Nadomestno inštalacijo pa polagamo v kanale, ki potekajo na dnu. Spreminjanje nadomestnih elektroinštalacij je veliko enostavnejše, vendar vpliva na videz, saj kanalov ne moremo skriti za omet. 

    4.1 Kabli in vodniki

    Osnovni sestavni deli elektroinštalacij so seveda vodniki in kabli. Polaganje kablov poteka po elektroinštalacijskih ceveh, koritih ali kanalih. Pri polaganju se izogibamo kablom, položenim nadometno, torej z objemkami. V povprečni hiši lahko pričakujemo od 500 do 1000 m raznih kablov.

    Inštalacijske cevi polagamo v omet, beton, v tla. Napeljava vedno poteka vodoravno ali navpično, nikoli po diagonali ali poševno. Zaradi lažje nadgradnje in sanacije vodi potekajo od 20 cm do 120 cm od tal po višini. Polaganje po najkrajši poti je dovoljeno le stropu.

    Električar bo položil kabel napajalni pp/y kabel, za kabelsko televizijo ali internet bo položil FTP CAT5 kabel. Za prenos visokofrekvenčnih signalov pa potrebujete tudi koaksialni kabel.

    Spajanje kablov se izvede v t. i. dozah. Računate lahko, da bo električar pri vas vgradil od 100 – 150 razdelilnih doz, ki jih imenujemo tudi spojni elementi. 

    4.2 Razdelilne omarice

    Razdelilne omarice so vozlišča električnih inštalacij v hiši. Dobro izvedena omarica omogoča nadzor in vzdrževanje in prispeva k vaši varnosti. Električne omarice so v ognjevzdržnih kovinskih ohišjih. Za vsako nadstropje običajno pride ena električna omarica. Vanje se vgradijo FID števci, avtomatske varovalke in glavna stikala.

    Za posebne sisteme, kot sta video nadzor ali alarmna naprava, se priporoča izvedba samostojne omarice. Za elektroinštalacije povprečne hiše boste potrebovali med 3 in 5 omaric. Ena omarica vas stane okrog 200 – 300 EUR.

    4.3 Stikala in vtičnice

    Dobro razporejena stikala so ključna za udobno in funkcionalno upravljanje razsvetljave in naprav. Predvidi jih projektant električnih inštalacij.

    Stikala se vgrajujejo 105 cm nad tlemi, vtičnice pa 30 cm nad tlemi. Vtičnice v delovnih prostorih, kot so kuhinja in kopalnica pa je potrebno vgraditi 115 cm nad tlemi.

    Stikala so več vrst. O tem se posvetujete s svojim projektantom ali izvajalcem. Poznamo klecna stikala, mikro stikala, potezna stikala, potezna ali vrtilna stikala, senzorska stikala, ki so enopolna ali dvopolna. Stikala nameščamo na višino okrog 120 cm. 

    5. Električne inštalacije - cena

    Cena izvedbe inštalacij je seveda odvisna od njihove zahtevnosti. Če se boste odločili za klasično izvedbo, brez domofonov, inteligentnih inštalacij, kot je senzorsko prižiganje, upravljanje na daljavo ali čas prižiga, boste v začetku seveda prihranili. Cena enostavnih električnih inštalacij se giblje okrog 15 EUR/m2. Elektroinštalacije v povprečni hiši bi vas stale okvirno 3000 EUR.

    Za inštalacije srednjega razreda boste odšteli nekoliko več, med 20 in 25 €/m2, kar pomeni, da je njihova skupna cena 5000 – 7500 EUR.

     
    elektro- instalacije.jpg
    V stanovanjskih stavbah gre večinoma za električne inštalacije nizke napetosti, torej do 250 V.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja TOMAŽ KLAVORA S.P.

    Kako poteka izvedba elektroinštalacij za hišo?

    Za izvedbo in položitev električnih kablov je v prvi fazi nujna izdelava načrta elektro inštalacij, kateri je del projektne dokumentacije, ki jo je potrebno pripraviti ped pričetkom gradbenih del. Na podlagi načrta elektroinštalacij se izvedbe groba montažna električnih inštalacij – priprava prebojev, izvedba utorov za električne kable in montaža elektroinštalacij: položitev kablov, vgradnja razdelilnih doz in montaža razdelilne elektro omarice. Zadnji korak je fina montaža elektroinštalacij, kamor spada montaža stikal, vtičnic in luči.

    Kako skrbimo za elektroinštalacije?

    Trenutno stanje električne inštalacije se lahko preverja z elektro meritvami, zato priporočamo obisk izkušenega električarja, ki vam opravi redni servis električne napeljave in popravi tudi morebitne druge napake na električni napeljavi.
    g. Tomaž, TOMAŽ KLAVORA S.P.

    Strokovni članek 43602
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Elektroinštalacije, Električar?

    Imamo kar 2004 izvajalcev za področje Elektroinštalacije, Električar:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2004 izvajalcev za področje Elektroinštalacije, Električar
    10
    3

    Bernarda Sojer s.p.


    10
    43

    Elektrostoritve STEVO, Tadej Stevanić s.p.


    10
    12

    I & S IGOR ŽGUR S.P.


    8.9
    2

    Elektroinštalacije Gorazd Perme s.p


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane